ANKARA / YENİMAHALLE - Şehit Hakan Ünver İmam Hatip Ortaokulu

OKULDA KRİZE MÜDAHALE

İntihar girişimleri, servis kazaları, tabii afetler, çok sayıda öğrenci, öğretmen ve çalışanın yaralanması veya ölmesi ile sonuçlanan olaylar gibi beklenmedik olaylar okulda zorlu bir durum oluşturabilir. Böyle durumlarda yapılabileceklerin bilinmesi, kaosu, dedikoduyu, fısıltı gazetesini, olayın öğrenciler ve diğer çalışanlar üzerinde etkilerini kontrol altına alabilme için gereklidir.

Krize müdahale Hizmetleri Okul Ekibi ;
· Kritik duruma müdahale etmek
· Güvenliği sağlamak
· Karmaşayı durdurmak
· Öğrencilere, ailelere, çalışanlara danışmanlık, kılavuzluk yapmak
· Psikososyal müdahale planları geliştirmek, var olanları gözden geçirip düzeltmek
· Her an çıkabilecek bir krize karşı hazır durumda bulunmak ....
                                                                                Amaçlarını yerine getirmek için oluşturulur.

Krize Müdahale Ekibinin Kriz Durumlarına Yönelik (Olay Anı ve Sonrası) Yapabileceği Bazı Çalışmalar:
1. Okulda yaşanan travmatik olayın niteliğine göre alınan bilgilerin başkalarına iletilmesini önler.
2.Gelen bilgilerin doğru olup olmadığını kontrol eder.
3. Gerekiyorsa Psikososyal Müdahale Hizmetleri Okul Ekibinin toplanmasını sağlar.
4. Yapılacaklar ve ihtiyaç duyulan gereksinimler belirlenir. Olayla ilgili görev dağılımı yapar.
5. Okul personeline yönelik; haberi okul içinde ve okul dışında yaymamaları ve talimat beklemeleri konusunda uyarılır.
6. Acil durumlarda öğrencilerin olay yerinden uzaklaştırılması veya sınıflarda tutulması sağlanır.
7. Travmatik bir yaşantı durumunda okul kapılarının güvenliği ve okula giren çıkanın kontrolü sağlanır.
8. Gerektiğinde acil müdahale için ilgili kişi ve kurumlarla bağlantı kurulması sağlanır ( polis, itfaiye, ambulans, hastane, veli vb.).
9. Eğer bir öğrenci yaralanmışsa, öğrencinin hastaneye ambulansla naklini sağlayacak bir görevli veya varsa sağlık personeli görevlendirilir
     ve hastaneden okula bilgi vermesi sağlanır.
10. Gerekli hallerde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün haberdar edilmesi sağlanır.
11. Öğrencinin ailesi ile bağlantı kurulduğunda ailenin durumun nasıl ele alınmasını istediği tespit edilir. Yapacaklar hakkında ailenin onayı alınır.
12. Gerektiğinde İlçe ve İl Psikososyal Müdahale Birimleri ile bağlantıya geçilmesini sağlar ve gerekli desteği alır.
13. Olay yerinde toplanan bilgiler okul müdürüne ulaştırılır.
14. Travmatik bir yaşantıdan etkilenmiş öğrencilerin veya kişilerin eşyaları koruma altına alınır. Olay sonrası yakınlarına teslim edilmesi sağlanır.
15. Yanlış anlaşılmaları önlemek açısından öğretmen, öğrenci ve diğer personele ilk resmi açıklamanın yapılması sağlanır. Ancak ayrıntıya girilmez. Yeni bilgiler ulaştıkça açıklamalar yapılacağı söylenir. Sadece doğrular ve gerçekler bilgi olarak verilir. Yorumdan kaçınılır.
16. Yapılan duyurudan en çok etkilenecek veli, öğrenci ve çalışanların tespiti yapılır. Gerekli müdahale yapılar ve sağlık kuruluşlarına yönlendirilir.
17. Travmatik /zorlu yaşam olayına maruz kalmış /etkilenmiş öğrencileri okul devam/devamsızlıkları ile ilgili gerekli kayıtların tutulması sağlanır.
18. Travmatik/zorlu yaşam olayına maruz kalmış/etkilenmiş bireylere psikolojik destek verilmesi sağlanır.
19. Etkilenme olasılığı olan tüm öğrencilerin anne-babaları ile bağlantı kurup bilgilendirme çalışmaları yapılır.
20. Okul servis çalışanları, okul güvenlik görevlileri ve kantin çalışanları bilgilendirilir.
21. Gerektiğinde sınıflarda olayı, yaşananlar hakkında konuşmayı ve duyguları ifade etmeyi kolaylaştıracak çalışmalar yapılır.
22. Yapılan bu çalışmaları gerektiğinde öğretmenlerin kendi sınıflarında yürütmesi sağlanır.
23. Okul ortamında riskli öğrenciler belirlenerek sınıf öğretmenleri ile işbirliği içerisinde bu öğrencilere gereken psikolojik destek sunulur.
24. Olaydan etkilenmiş olanlara yardımcı olabilecek kurum, kuruluş ve kaynakların listesi yapılır, dağıtılır ve öğretmenler odasına asılır.
      Öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik pano düzenlemesi yapılır.

Birol NAZLI
                                                                                                                   Okul Müdürü